
e-Fatura başvurusu nasıl yapılır sorusu, kullanıcılarımızdan en sık gelen sorulardan biri. “e-Fatura nedir, ne işe yarar?” başlıklı yazımızda da bahsettiğimiz gibi dijital dönüşüm ya da e-Dönüşüm sürecinin bir parçası olan e-Fatura hizmeti, satış işlemlerinin belgelendirilmesi amacıyla düzenlenen basılı (matbu) faturanın dijital haline verilen isimdir.
Elektronik ortamda yazdırılan bu belgenin son tüketiciye gönderilen versiyonuna ise e-Arşiv fatura adı verilir. e-Fatura işlemleri için öncelikle TÜBİTAK BİLGEM Kamu Sertifikasyon Merkezi’ne (Kamu SM) başvuruda bulunarak mali mühür temin etmeniz gerekir.
Mali mühür aldıktan sonra e-Fatura’ya geçiş için aşağıdaki 3 farklı yöntemden yararlanabilirsiniz:
- Gelir İdaresi Başkanlığı’ndan (GİB) özel entegrasyon izni almış kurumların sistemleri aracılığıyla,
- Bilgi İşlem Sistemi altyapınız yeterliyse kendi sisteminizi GİB sistemine entegre ederek,
- Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından sunulan efatura.gov.tr internet adresi üzerinden ücretsiz olarak sunulan GİB Portal ile geçiş yapabilirsiniz.
e-Fatura Başvurusu İçin İzlenecek Adımlar
e-Fatura başvurunuzu Gelir İdaresi Başkanlığı’na yapabilirsiniz. Gelir İdaresi Başkanlığı’na ait e-Fatura portalındaki e-Fatura Canlı Ortam Başvuru Formunu doldurarak e-Fatura kullanma talebinizi GİB’e iletebilirsiniz.
e-Fatura Aktivasyonu
Operasyonel kolaylık elde edeceğiniz, basılı (matbu) fatura süreçlerinden, birçok maddi yükümlülüğün yanı sıra kağıt israfından kurtulacağınız e-Fatura’ya geçişin son adımı ise aktivasyondur. e-Fatura aktivasyonunuz gerçekleştikten sonra ticari işlemlerinizde GİB özel entegrasyon izni olan altyapımızdan yararlanarak gönderilecek belgeleri dijital olarak mali mührünüzü kullanarak onaylayacak ve e-Fatura’ya geçmiş olacaksınız.