
e-Fatura mükellefi, yürürlükteki kanunlar kapsamında e-Fatura kullanması gereken kişilere verilen isimdir. 2018 ve sonrası brüt satış hasılatı 5 milyon TL ve üzeri olan şirketler, e-Fatura mükellefi sayılır.
2018 yılına ait cirosu 5 milyon TL ve üzeri olan işletmelerin en geç 30.06.2020 tarihine kadar başvurularını tamamlaması, 01.07.2020 tarihi itibariyle e-Fatura ve e-Defter kullanmaya başlaması gerekmektedir.
e-Fatura mükelleflerinin ise Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) tarafından yayınlanan tebliğe göre 1 Ocak 2020’de e-Arşiv sistemine geçmesi zorunlu hale getirilmiştir. e-Arşiv hakkında detaylı bilgiye ihtiyacınız varsa buradan ulaşabilirsiniz.
e-Fatura Mükellefi Sektöre Göre Değişiklik Gösterir mi?
Konuyu e-Ticaret sektörü özelinde ele alırsak, e-Fatura mükellefiyet rakamlarının değişiklik gösterdiğini söyleyebiliriz. Ancak, internet üzerinden satış yapan ve yalnızca 1 ürününün satışını yapsa bile yıllık cirosu 5 milyon TL ve üzeri olan firmalara e-Fatura ve e-Arşiv’e geçme zorunluluğu getirilmiştir.
Bunun yanı sıra, 06/06/2002 yılı tarihli 4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanunu’na ekli I ve III sayılı listelerde yer alan malları inşa, imal ve ithal eden firmalar da ciro sınırına bakılmaksızın e-Fatura mükkellefidir. Tütün ürünleri, alkollü içecek, gazoz imal eden ve madeni yağ lisansına sahip olan firmalar da aynı kategoridedir.
Yukarıda da belirttiğimiz gibi, Temmuz 2020’de GİB’in yayınladığı tebliğe göre e-Fatura ve e-Arşiv ciro sınırı 5 milyon TL olacak.
e-Fatura’ya Geçmezsem Ne Olur?
e-Fatura mükellefi olmak zorunludur. Belirtilen tarihte geçiş yapmayan firmalara Vergi Usul Kanunu’nda belirtilen cezai yaptırımlar uygulanır. e-Fatura düzenlemek ve almakla yükümlü olan, e-Fatura mükellefi olduğu halde sisteme geçiş yapmayan, satın aldıkları ürün – hizmet ya da sattıkları ürün veya hizmet için 7 gün içinde e-fatura düzenleme zorunluluğu olduğu halde düzenlemeyen firmalar, Vergi Usul Kanunu’nun 353. maddesi kapsamında özel usulsüzlük cezasıyla karşı karşıya kalabilir.