
Bu içerikte, e-Fatura nedir ve ne işe yarar sorularının yanıtını bulabilirsiniz.
Basılı kağıt faturayla aynı hukuki niteliğe ve işleve sahip olan e-Fatura, yeni bir belge türü değildir. “Faturaların internet ortamında gönderilip-alınması” olarak tanımlayabileceğimiz e-Fatura’nın standardı ve formatı, Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) tarafından belirlenmiştir.
397 sıra no.lu VUK tebliğiyle 5 Mart 2010 tarihinden itibaren ülkemizde uygulamaya geçmiştir. Bir e-Fatura’da kağıt faturada yer alan tüm bilgiler bulunur. Kağıt faturadan farkı ise alıcı ve satıcı arasındaki karşılıklı fatura iletiminin elektronik ortamda yapılmasıdır.
e-Fatura uygulaması GİB tarafından yönetilmektedir. Bu uygulama ile GİB, alıcı ve satıcı arasında karşılıklı güveni oluşturmanın yanı sıra maliyet ve zaman tasarrufu sağlanmasını amaçlamaktadır. e-Fatura sistemi altyapısı oluşturulurken dünyadaki başarılı örnekler incelenmiştir ve GİB tarafından XML tabanlı global UBL-TR formatını benimsenmiştir.
Bilgi işlem altyapısı yeterli olmayan e-Fatura mükellefleri için de 421 sıra no.lu VUK tebliği ile dünyada da uygulanan “Özel Entegratör” uygulaması başlatılmıştır. Özel entegratörlük görevi üstlenen firmalar, mükelleflere hizmet sunmaktadır. Özel entegratörler listesine buradan ulaşabilirsiniz.